Adoption som modell för att undvika matsvinn vid mathandel

För att undvika matsvinn måste vi börja med det mest grundläggande: att producera vad som faktiskt kommer att konsumeras. I ett försök att lösa denna enkla fråga föddes idén om CrowdFarming och dess förslag att adoptera ett träd, en bikupa, en planta, ett djur eller ett markområde för att balansera utbudet av mat med den faktiska efterfrågan.

Genom att adoptera förbinder sig konsumenten till odlaren genom att reservera en kvantitet livsmedel till ett visst pris. På så sätt kan odlaren producera på begäran, och i förväg veta att det som hen producerar kommer att konsumeras, och till vilket pris.

Adoption

Personer som vill minska sitt koldioxidavtryck vet att planering förmodligen är den viktigaste egenskapen som måste utvecklas för att uppnå detta. Tendensen att vilja ha allting “här och nu”, såsom tomater eller apelsiner året, runt har en negativ påverkan på miljön. 

Att adoptera någonting kräver planering och att acceptera att du kommer få maten när den är mogen, “i säsong” som det ofta betonas idag.

Det finns adoptionsprojekt där du får hela skörden i en enda leverans och andra där du stegvis kan ta emot en eller fler lådor av den reserverade skörden i flera leveranser.

När du till exempel adopterar ett olivträd så skördas alla oliver på en gång och oljan produceras direkt efteråt, och du får en enskild låda med skörden av extra jungfruolja. I de här projekten fastställer odlaren vanligtvis ett enda leveransdatum. 

En annan modell är när du till exempel adopterar ett apelsinträd. I det här fallet kan du använda det som ditt apelsinskafferi. Från ditt användarkonto kan du, förutom att se ett aktuellt foto av ditt adopterade träd, bit för bit beställa skörden som du reserverade vid adoptionstillfället. Odlaren plockar och skickar dig apelsinerna direkt från trädet till ditt hem, på datumen du väljer och under apelsinskördesäsongen.

Köpa enskilda lådor

Det är ingen enkel uppgift för odlarna att beräkna vilken skörd de kan förvänta sig varje säsong. Här har vi sett att erfarenheten är en faktor och att oavsett hur mycket teknik som finns så tenderar “de mest erfarna odlarna” att anpassa sig bättre.

När vädret är gynnsamt, eventuella skadedjur har bekämpats och skörden är riklig säljer odlarna enskilda lådor som kan köpas utan att behöva adoptera.

Det vill säga, att när odlarna har säkrat skörden för de personer som har adopterat, så säljer de överskottet av skörden som enskilda lådor om de ser att det finns tillräckligt för detta. 

Om å andra sidan vädret inte är gynnsamt och det inte finns tillräckligt med skörd, inte ens för de som har adopterat, så återbetalar odlaren pengarna från adoptionen till konsumenterna.

Notera: Överskottet av skörden kommer också från personer som vid adoptionstillfället beslutar sig för att inte reservera hela skörden från den enhet de adopterat. Delen som inte reserveras kan odlaren sälja som enskilda lådor till andra personer.


Hur gick det?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)